Wieki całe nie jadłam niczego z kuchni gruzińskiej. Niestety w Luksemburgu jest nieznana i niedostępna. Cóż pozostało mi przygotować Chaczapuri samej. W końcu to nie żadna magia. A smak zależy od jakości serów- a dobra feta czy mozzarella są dostępna , więc do dzieła
Składniki
3,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży aktywnych
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka wody
0,5 szklanki mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki - nadzienie
2 szklanki startego żółtego sera
2 szklanki mozzarelli w formie wiórków
2 szklanki sera feta
5 jajek
40 g masła
Sposób przygotowania
Do miski miksera wsyp mąkę, cukier, sól i drożdże. Mleko i wodę podgrzej do temperatury ok. 40 stopni Celsjusza, następnie wlej do miski z suchymi składnikami. Zamocuj mieszadło do wyrabiania ciasta (w kształcie haczyka) i włącz mikser. Ciasto powinno mieć gładką, elastyczną konsystencję. Dodaj oliwę z oliwek i wyrabiaj jeszcze przez około minutę.
Przygotuj drugą miskę - jej dno skrop odrobiną oliwy. Przełóż do niej ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie połącz ze sobą mozzarellę i fetę w jednej misce.
Wyrośnięte ciasto pokrój na cztery równe części. Rozwałkuj każdą z nich na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. Placki posyp startym żółtym serem. Zroluj dwa przeciwległe boki, a następnie połącz je ze sobą, tworząc kształt łódki. Pamiętaj, by zachować przy tym szczególną staranność - boki muszą być ze sobą dokładnie sklejone. Środki łódek wypełnij serowym nadzieniem.
Dużą blachę pokryj papierem do pieczenia. Przełóż na nią tak powstałe łódki. Jedno jajko roztrzep w misce i za pomocą specjalnego pędzla (lub widelca) posmaruj nim ciasto. Dzięki temu zarumieni się podczas pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni (bez termoobiegu). Chaczapuri piecz przez około 15 minut (do momentu aż ciasto zacznie lekko brązowieć). W tym czasie pokrój masło na 4
Gdy ciasto zacznie nabierać kolorów, wyjmij łódki z piekarnika. Za pomocą łyżki wykonaj wgłębienia. Do każdego z nich wbij jedno jajko i z powrotem umieść blachę w piekarniku na ok. 4 minuty. Obserwuj swoje danie - żółtko nie powinno być ścięte.
Gdy stopień przypieczenia odpowiada już Twoim preferencjom, wyjmij chaczapuri z piekarnika i na każdej łódce połóż kawałek masła. Rozpuści się ono pod wpływem temperatury. Możesz udekorować swoje danie za pomocą pietruszki lub kolendry.
Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-chaczapuri-adzarskie-czyli-kwintesencja-gruzinskiej-kuchni,nId,3332738#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Czapczapuri...nie powiem kiedyś jak byliśmy w Krakowie jedliśmy,w karpaczu też jest knajpa gruzińska. Dobra rzecz
OdpowiedzUsuńbardzo '_
Usuń