Śląsk to nie Polska. Śląsk jest tak odrębny kulinarnie od reszty Polski, że choć Kraków i Katowice dzieli zaledwie 100 km ,to mój teść dopiero pierwszy raz w życiu, zjadł najbardziej typowe niedzielne ślaskie danie roladę z kluskami i modrą kapustą ;) . Uwielbienie do tego dania chyba jest genetyczne, bo moje córki uwielbiają, a znajomi Portugalczycy, których zaprosiłam na kolacje, podchodzili z otwartością ale jednak ostrożnie do tych dań. Z kolei jak zrobiłam znajomym Niemcom czy Luksemburczykom, wykazywali większy entuzjazm. Trafia z gusta bardziej. ALe lećmy z przepisem takim jak u mnie...nie w internetach ;)
Wysokie chude mięso wołowe pokroić w cienkie plastry stekowe i rozbić tłuczkiem
Posmarować musztardą tylko broń boże nie dijon, sarepską
i położyć farsz - boczek wędzony w małej kostce,
kiełbasę ja lubie podwawelską albo toruńską,
też w kostkę
i cebulę piórka
i obowiązkowo bez tego ani rusz ogórek kiszony -ja też w piórka
zwijamy, nitką białą owijamy i na masełku obsmażamy
a potem dusimy z lisciem laurowym, zielem angielskim, suszonym borowikiem ....
podlewając bulionem
a na koniec wyciągamy mięso, odwijamy nitki i z robimy sos - zaciągając wytop wodą z mąką, doprawiamy maggi, musztardą i solą
z kluskami, ciemnymi ...jakie to dobre.
w sumie może z 10 razy w życiu robiłam, ale ...że na kuchni znam się ...zawsze wychodz dobrze ;)
pracochłonne

Ja robię oszukaną roladę, bo z mięsa mielonego😁
OdpowiedzUsuńTam tylko plasterek boczku do środka każdej roladki, posmarować musztardą, dodać ćwiartkę korniszona, podsmażyć i do gara do duszenia!
Sos gotowy kupuję, bo nie wychodzi mi własny😁
Do tego kapusta biała, kiszona na dodatek.
Jak dla mnie też sporo roboty, ale poświęcam się czasami jak dzieci przychodzą - syn z dziewczyną😊
Ale wiesz że korniszon to nie to samo co ogórek kiszony ?
UsuńWiem😁
Usuń