Jednogarnkowe, ale wcale nie szybkie danie. Za to całkiem proste i można odgrzewać. A zamiast karkóki zawsze można użyć łapatki czy innego wieprzowego kawałka mięsa, ja tak zrobiłam, tylko na koniec położyłam na końcu masło by jednak nie było za suche.
Składniki
4 porcje
600 g karkówki
600 g ziemniaków
2 marchewki
1 por
1 czerwona lub biała cebula
Marynata do mięsa
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie
Karkówkę pokroić w dużą kostkę (ok. 3 cm). Doprawić składnikami marynaty: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Mięso włożyć do miski, dodać cukier oraz olej roślinny, wymieszać i odłożyć. Można zamarynować dzień wcześniej lub kilka godzin wcześniej lub od razu upiec.
Ziemniaki obrać i pokroić w 2 cm kostkę. Marchewki obrać i pokroić na nieduże kawałki.
Odciąć zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż i opłukać, pokroić na kawałki. Cebulę również obrać i pokroić w kostkę.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Wszystkie warzywa oraz mięso włożyć do żaroodpornej formy lub blaszki o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 1 i 1/2 godziny, następnie zdjąć przykrycie, zwiększyć temp. do 220 stopni C i piec jeszcze przez ok. 15 minut aż mięso się zrumieni.
Propozycja podania
Nieee...żadnej karkówki. kojarzy m się z tłustym mięsem z grilla.
OdpowiedzUsuńAkurat na grillu to on się wytapia .
OdpowiedzUsuń