Karkówka pieczona z ziemniakami i marchewką.

Jednogarnkowe, ale wcale nie szybkie danie. Za to całkiem proste i można odgrzewać. A zamiast karkóki zawsze można użyć łapatki czy innego wieprzowego kawałka mięsa, ja tak zrobiłam, tylko na koniec położyłam na końcu masło by jednak nie było za suche. Składniki 4 porcje 600 g karkówki 600 g ziemniaków 2 marchewki 1 por 1 czerwona lub biała cebula Marynata do mięsa sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu 1 łyżeczka oleju Przygotowanie Karkówkę pokroić w dużą kostkę (ok. 3 cm). Doprawić składnikami marynaty: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Mięso włożyć do miski, dodać cukier oraz olej roślinny, wymieszać i odłożyć. Można zamarynować dzień wcześniej lub kilka godzin wcześniej lub od razu upiec. Ziemniaki obrać i pokroić w 2 cm kostkę. Marchewki obrać i pokroić na nieduże kawałki. Odciąć zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż i opłukać, pokroić na kawałki. Cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wszystkie warzywa oraz mięso włożyć do żaroodpornej formy lub blaszki o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 i 1/2 godziny, następnie zdjąć przykrycie, zwiększyć temp. do 220 stopni C i piec jeszcze przez ok. 15 minut aż mięso się zrumieni. Propozycja podania

Komentarze

Prześlij komentarz