Bo dlaczego nie ;)
ok. 700 g schabu bez kości (wystekowane plastry)
1 łyżka oleju
500 ml bulionu
1 ząbek czosnku
1/2 marchewki
1/4 cebuli
1/3 szklanki śmietanki 30%
po 1 i 1/2 łyżeczki mąki pszennej i ziemniaczanej
2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie
Mięso pokroić na grube plastry i rozbić (najlepiej poprosić o wystekowanie jeszcze w sklepie w specjalnej maszynie). Rozgrzać dużą patelnię, rozprowadzić po niej olej, włożyć mięso i na dużym ogniu obsmażać po 5 minut z każdej strony.
W międzyczasie zagotować bulion w garnku. Włożyć w niego podsmażone mięso (można ułożyć jeden plaster na drugim), doprawić solą (ok. 1/2 łyżeczki) i pieprzem.
Po zagotowaniu przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 1 godzinę lub nieco krócej, do kruchości mięsa. W połowie czasu dodać obrany ząbek czosnku, obraną i startą marchewkę oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Do ugotowanego mięsa dodać śmietankę oraz (bezpośrednio przez sitko) mąkę pszennę i ziemniaczaną. Wymieszać delikatnie i zagotować. Dodać posiekany koperek i jeszcze pogotować przez ok. 1 minutę.
Propozycja podania
młode ziemniaki / surówka z młodej kapusty
To jeszcze dałoby radę zrobić
OdpowiedzUsuńskuscie się, genialne
UsuńCóż, zasadniczą nad dietą to teraz czuwa nad nami dietetyk ;-)
OdpowiedzUsuń