Zielony koktail na zaparcia

Moc zielonych koktaili jest duża. Zielone warzywa zazwyczaj się niskowęglowodanowe, za to bogate w chlorofil, barwnik zbliżony do ludzkiej hemoglobiny, tyle, że zamiast żelaza w środku hemowego pierścienia ma magnez ( taka lekcja chemii ). A ponoć jako społeczeństwo cierpimy na niedobór magnezu, łatwo wypłukiwalnego kiedy pije się dużo kawy czy czarnej herbaty. Czy tak jest ? nie wiem. Ja w każdym razie lubię te zielone, wytrawne koktaile. i choć dzień zaczynam od szklanki wody z aloesem, by potem proprawić duża porcją idealnego izotonika czyli sokiem z selera naciowego, to ten koktail bogaty w błonnik też chętnie wrzucam okołoweekendowo na śniadanie lub kolację. 1 awocado 2-5 kiwi garść baby-szpinaku kurkuma i ...najlepiej kokosowe , ale każde inne pseudomleko - ja lubię owsiane. i 1-2 łyżeczki siemienia lnianego ( polski super-foood ) i potem już tylko zblendować i pić

Komentarze

  1. Wygląd bardzo ładny,nie powiem.o chemii nic nie powiem bom noga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzisz, chemia to był mój konik, nawet dwa lata studiowałam, tyle że praca w laboratorium to już nie była moim marzeniem ;)

      Usuń
  2. Nigdy....te wiązania chemiczne, kwasy zasady....historia polski kocham.geografia, biologia od biedy...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wolę monumentalne piękno historii

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz