Sałatka Nicejska

Zrobiłam na świąteczny stół, bo jaja są i jest kolorowo. Anchois podkeca smak. Składniki 1/4 sałaty lodowej lub 1 sałata rzymska 3 jajka 80 g fasolki szparagowej 160 g tuńczyka w oliwie 4 fileciki anchois 250 g pomidorów 1/2 małej czerwonej cebuli 10 sztuk czarnych oliwek Sos 3 łyżki oliwy extra 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1/2 startego ząbka czosnku sól i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie Sałatę umyć i osuszyć. Sałatę lodową pokroić w kostkę, liście sałaty rzymskiej można pokroić lub ułożyć w całości na półmisku. Jajka ugotować na półtwardo (włożyć do garnka z wodą, nastawić i gotować 5 minut od zagotowania wody, zalać zimną wodą), obrać i pokroić na połówki. Ułożyć na sałacie. Dodać ugotowaną fasolkę szparagową, tuńczyka, fileciki anchois i pokrojone pomidory. Dodać cienko pokrojoną czerwoną cebulę oraz czarne oliwki. Przygotować sos (wymieszać energicznie rózgą wszystkie składniki) i polać po sałatce.

Komentarze

  1. Może być, choć wolę jajka na twardo,a właściwie na beton-twardo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to takie sobie możesz zrobić , makro się zgadza

      Usuń

Prześlij komentarz