Zrobiłam na świąteczny stół, bo jaja są i jest kolorowo. Anchois podkeca smak.
Składniki
1/4 sałaty lodowej lub 1 sałata rzymska
3 jajka
80 g fasolki szparagowej
160 g tuńczyka w oliwie
4 fileciki anchois
250 g pomidorów
1/2 małej czerwonej cebuli
10 sztuk czarnych oliwek
Sos
3 łyżki oliwy extra
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1/2 startego ząbka czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Sałatę umyć i osuszyć. Sałatę lodową pokroić w kostkę, liście sałaty rzymskiej można pokroić lub ułożyć w całości na półmisku.
Jajka ugotować na półtwardo (włożyć do garnka z wodą, nastawić i gotować 5 minut od zagotowania wody, zalać zimną wodą), obrać i pokroić na połówki. Ułożyć na sałacie.
Dodać ugotowaną fasolkę szparagową, tuńczyka, fileciki anchois i pokrojone pomidory. Dodać cienko pokrojoną czerwoną cebulę oraz czarne oliwki.
Przygotować sos (wymieszać energicznie rózgą wszystkie składniki) i polać po sałatce.
Może być, choć wolę jajka na twardo,a właściwie na beton-twardo
OdpowiedzUsuńto takie sobie możesz zrobić , makro się zgadza
Usuń