Korean Popkorn Chicken

A te danie robi furrorę u moich córek. Jemy pałeczkami :) Mięso zamarynować Filety z kurczaka jajko pieprz mąka kukurydziana sos sojowy Sos : 30ml sosu sojowego 40 ml wody 1 łyżka sosu Teryaki 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru 1łyżka octu ryżówego 1 łyżka ketchupu 1/2 łyżku sosu Sriracha ryż: 100 g ryżu, sól, 1 łyżka octu ryżowego 1 łyzeczka cukru 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka czarnuszki lub siemienia lnianego Kurczaka zamarynuj i obtocza w mące kukurydzianej i tak wstawiamy do piekarnika na około 12 -15 minut (220 st) Ryż ugotowany w osolonej wodzie, potem doprawiamy po lekkim przestudzeniu Potem na rozgrzaną patelnię wlewamy sos i chwilę glazururejmy, a potem dotego wrzucamy upieczonego kurczaka, wykładamy na ryz , posypujemy szczypiorem i jak masz ochotę to sezamem i smacznego

Komentarze

  1. eeech...zero kucni koreańskiej, zero pałeczek...nigdy nie używane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm... kuchnia azjatycka w każdej odsłonie. Obok arabskiej moja ulubiona. a pałeczki ...coż ja nauczyłam się nimi jeść w szkole podstawowej ....od podróznika na rowerze, który odwiedzał szkoły i uczył fajnych rzeczy, też robić origami

      Usuń

Prześlij komentarz