A te danie robi furrorę u moich córek. Jemy pałeczkami :)
Mięso zamarynować
Filety z kurczaka
jajko pieprz
mąka kukurydziana
sos sojowy
Sos :
30ml sosu sojowego
40 ml wody
1 łyżka sosu Teryaki
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru
1łyżka octu ryżówego
1 łyżka ketchupu
1/2 łyżku sosu Sriracha
ryż: 100 g ryżu, sól, 1 łyżka octu ryżowego
1 łyzeczka cukru
1 łyżeczka sezamu
1 łyżeczka czarnuszki lub siemienia lnianego
Kurczaka zamarynuj i obtocza w mące kukurydzianej i tak wstawiamy do piekarnika na około 12 -15 minut (220 st)
Ryż ugotowany w osolonej wodzie, potem doprawiamy po lekkim przestudzeniu
Potem na rozgrzaną patelnię wlewamy sos i chwilę glazururejmy, a potem dotego wrzucamy upieczonego kurczaka,
wykładamy na ryz , posypujemy szczypiorem i jak masz ochotę to sezamem i smacznego
eeech...zero kucni koreańskiej, zero pałeczek...nigdy nie używane.
OdpowiedzUsuńhmmm... kuchnia azjatycka w każdej odsłonie. Obok arabskiej moja ulubiona. a pałeczki ...coż ja nauczyłam się nimi jeść w szkole podstawowej ....od podróznika na rowerze, który odwiedzał szkoły i uczył fajnych rzeczy, też robić origami
Usuń