Kluchy po azjatycku

Ponoć to przepis na wczorajsze ziemniaki. Cóż.. takich u mnie nigdy nie ma, ale ziemniaki zawsze można ugotowąć. robiłam dwa podejścia, bo za pierwszym razem bez jajka kluchy mi się rozpadły . Ale chyba też przepis któy miałam, był niedopracowany. ten jest. Prosto i azjatycko. SOS 4 ząbki czosnku kawałek imbiru 1 łyżeczka sezamu białego 1 łyżeczka sezamu czarnego 1 łyżeczka pasty chilli 5 łyżek rozgrzanego oleju 1 łyżeczka cukru 4 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Czosnek, imbir, sezam oraz pastę chilli wymieszaj w miseczce i zalej mocno rozgrzanym olejem. Dodaj cukier, sos sojowy i odstaw do ostygnięcia. Składniki na kluski: 450g ziemniaków 250g skrobi ziemniaczanej około 150 ml zimnej wody Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki wyjmujemy z wody i studzimy. Następnie przeciskamy je przez praskę, dodajemy skrobię, wodę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto i rolujemy długie, grube kawałki. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie – 2 minuty od wypłynięcia. Dodatki: szczypiorek do posypania dania sezam biały i czarny PS Kluski połącz z sosem. Całość udekoruj szczypiorkiem oraz sezamem.

Komentarze

  1. U nas prawie w ogóle nie ma ziemniaków...ryże i kasze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a też nie jestem fanką ziemniaków, ale moje córki i ich śląskie geny domagają się klusek ;)

      Usuń

Prześlij komentarz