Karkówka w kiszonej kapuście

Z nostaligii za bigosem ;) albo za czasem kiedy mieszkałam w Beskidach ;) typowo góralskie danie. 1 Karkówkę rozbijamy, obficie przyprawiamy i odstawiamy na godzinę. Następnie smażymy na rumiano na rozgrzanej oliwie. Gdy usmażymy wszystkie plastry, na tej samej patelni podsmażamy cebule pokrojone w dużą kostkę. 2 Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Na dno wykładamy 2 łyżki kapusty kiszonej, na nią 3 plastry karkówki, trochę podsmażonej cebuli i tak aż do wyczerpania produktów. 3 Całość zalewamy pozostałym sokiem z kapusty oraz sosem z patelni (po usmażeniu cebuli dolewamy wodę na patelnię, aby wszystkie przysmażone skwarki oraz przyprawy się nie zmarnowały). 4 Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni). Pieczemy około 40-45 minut, aby wszystkie smaki się połączyły i kapusta zmiękła.

Komentarze

Prześlij komentarz