A to już z innego zakątka świata ;)
ja placki tortilli kupuję w Auchan ;) a potem już szybko leci. A jak smakuje...
Tortilla meksykańska z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą – składniki
Na 4 porcje:
8 placków tortilli (najlepiej kukurydzianych)
500g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
1 puszka czerwonej fasoli (około 400g)
1 puszka kukurydzy (około 200g)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżeczki przyprawy do taco
150g startego sera (np. cheddar)
sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie: świeża kolendra, awokado, śmietana, papryczki jalapeño
Możesz zastąpić przyprawę do taco ulubioną mieszanką ziół i przypraw, np. kuminem, papryką, oregano.
Tortilla meksykańska z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą – przepis krok po kroku
Przygotowanie warzyw: Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno.
Smażenie mięsa: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, aż się zrumieni. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do taco.
Dodawanie reszty składników: Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, mieszamy i dusimy przez kolejne 5 minut.
Przygotowanie tortilli: Tortille podgrzewamy na suchej patelni po obu stronach, aż staną się elastyczne.
Składanie tortilli: Na środek każdej tortilli nakładamy porcję farszu z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą, posypujemy serem i składamy na pół
.
Podawanie: Tortilla meksykańska z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą podawana jest gorąca, najlepiej z dodatkami, takimi jak śmietana, awokado czy świeża kolendra.
Znane aczkolwiek jedzone w wariancie naleśnikowym ;-)
OdpowiedzUsuń