Tortilla z mielonym mięsem

A to już z innego zakątka świata ;) ja placki tortilli kupuję w Auchan ;) a potem już szybko leci. A jak smakuje... Tortilla meksykańska z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą – składniki Na 4 porcje: 8 placków tortilli (najlepiej kukurydzianych) 500g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) 1 puszka czerwonej fasoli (około 400g) 1 puszka kukurydzy (około 200g) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżeczki przyprawy do taco 150g startego sera (np. cheddar) sól, pieprz do smaku Opcjonalnie: świeża kolendra, awokado, śmietana, papryczki jalapeño Możesz zastąpić przyprawę do taco ulubioną mieszanką ziół i przypraw, np. kuminem, papryką, oregano. Tortilla meksykańska z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą – przepis krok po kroku Przygotowanie warzyw: Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno. Smażenie mięsa: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, aż się zrumieni. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do taco. Dodawanie reszty składników: Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, mieszamy i dusimy przez kolejne 5 minut. Przygotowanie tortilli: Tortille podgrzewamy na suchej patelni po obu stronach, aż staną się elastyczne. Składanie tortilli: Na środek każdej tortilli nakładamy porcję farszu z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą, posypujemy serem i składamy na pół . Podawanie: Tortilla meksykańska z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą podawana jest gorąca, najlepiej z dodatkami, takimi jak śmietana, awokado czy świeża kolendra.

Komentarze

Prześlij komentarz