Dorsz po włosku

Po wojażach wszelakich w końcu więcej będziemy jadać w domu. Ale domowe jedzenie nie musi być nudne i powtarzalne > Ja lubię kombinować, odkrywać nowe połaczenie, smaku . Czerpać inspirację z kuchni świata. A Włosi mają zdecydowanie jedną z najlepszych kuchni świata. Wieć proszę - dorsz . W pomidorach z oliwkami i wytrawnym winie Poezja. Składniki 3 - 4 porcie 350 g polędwicy z dorsza na osobę 3 łyżki oliwy extra 350 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 podłużna czerwona papryka 1 papryczka chili 1 czerwona cebula po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, tymianku i rozmarynu 60 ml białego wina 70 g zielonych oliwek wydrylowanych świeża bazylia Przygotowanie Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Dorsza pokroić na porcje, doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy. Do formy żaroodpornej włożyć pomidorki koktajlowe, obrane i przepołowione ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną papryczkę chili bez nasion, pokrojoną na półplasterki czerwoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem, oragano, tymiankiem i rozmarynem. Skropić 2 łyżkami oliwy i wymieszać. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Wysunąć upieczone warzywa z piekarnika, polać je białym winem, ułożyć filety dorsza i delikatnie wcisnąć je w sos. Posypać oliwkami i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec bez przykrycia przez 15 minut. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, posypać bazylią i podawać np. na purée ziemniaczanym. Propozycja podania purée ziemniaczane

Komentarze

  1. ;-) nie wypowiadam się na temat domowego jedzenia ;-); ale...ryba dobra rzecz

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz