Kuchnia włoska wniosła wiele pomysłów i sposobów na podawanie nudnego makaronu. Nie wiem czy liczba kombinacji jest skończona. Ja choćbym nie chciała to i tak co rusz trafiam na nowy przepis i ....czasem wydaje mi się wart powtórzenia. Jak ta wersja, która zaintrygowała mnie dodatniem ..miodu do sosu.
Makaron Penne
Czerwona cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, 1 łyż wędzonej papryki i ostrej/słodkiej papryki
koncentrat pomidorowy
garść pomidorków koktailowych
1 łyż miodu
Łyżka czubata Maskarpone
zielona pietruszka
suszone pomidory
Na oliwe podsmażamy cebulę oraz zmiażdżone ząbki czosnku, dodajemy przyprawy a następnie koncentrat pomidorowy, suszone pomidory oraz koktailowe, dodajemy wody i dusimy około 10 minut.
Potem dodajemy maskarpone i miód, udgotowany al dente makaron i zieloną pietruszkę,
mieszamy i się delektujemy
to naprawdę jest wyborny przepis
Sos paprykowy...jkoś nie postrzegałem papryki jako warzywo z którego robi się sos.
OdpowiedzUsuń