bo dobre przepisy warto zapisać i ...powtarzać
Hot halloumi pita
4 porcje
½ szklanki (130 g) jogurtu greckiego
1 ogórek małosolny, starty na grubych oczkach
2 łyżki koperku, posiekanego drobno
3 łyżki oliwy extra virgin
2 kostki (2 x 220 g) halloumi
1 łyżeczka kruszonego chili
2 łyżki miodu
4 małe pity
4 łyżki pestek granatu (można dodać też czerwoną porzeczkę)
kolendra lub mięta, do podania
Wymieszaj jogurt grecki, starty na tarce ogórek małosolny i koper. Dopraw solą oraz pieprzem
Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Pokrój halloumi na 1-cm plastry. Smaż, aż się zarumieni i miękkie, 3 – 4 minuty na stronę. Dodaj płatki chili, a następnie miód. Smaż, obracając halloumi za pomocą szczypiec, aż oblepi się miodem, 2 – 3 minuty. Zdejmij z ognia.
Zwilż lekko pity i podgrzej je w tosterze lub na suchej patelni. Posmaruj na nich sos, wyłóż usmażone halloumi, a następnie pestki granatu i posiekaną kolendrę.
Z tego przepisu to zrozumiałem tylko pita ;-)
OdpowiedzUsuńa porzeczki ? ;)
Usuń