Hot Haloumi Pita

bo dobre przepisy warto zapisać i ...powtarzać Hot halloumi pita 4 porcje ½ szklanki (130 g) jogurtu greckiego 1 ogórek małosolny, starty na grubych oczkach 2 łyżki koperku, posiekanego drobno 3 łyżki oliwy extra virgin 2 kostki (2 x 220 g) halloumi 1 łyżeczka kruszonego chili 2 łyżki miodu 4 małe pity 4 łyżki pestek granatu (można dodać też czerwoną porzeczkę) kolendra lub mięta, do podania Wymieszaj jogurt grecki, starty na tarce ogórek małosolny i koper. Dopraw solą oraz pieprzem Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Pokrój halloumi na 1-cm plastry. Smaż, aż się zarumieni i miękkie, 3 – 4 minuty na stronę. Dodaj płatki chili, a następnie miód. Smaż, obracając halloumi za pomocą szczypiec, aż oblepi się miodem, 2 – 3 minuty. Zdejmij z ognia. Zwilż lekko pity i podgrzej je w tosterze lub na suchej patelni. Posmaruj na nich sos, wyłóż usmażone halloumi, a następnie pestki granatu i posiekaną kolendrę.

Komentarze

Prześlij komentarz