Makaron z buratą

250 g makaronu (np. rigatoni, penne) 500 g pomidorów (np. karbowane, malinowe) 2 łyżki oliwy extra 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano szczypta chili 1 łyżka masła 100 g pomidorków koktajlowych kilka listków bazylii PESTO pół pęczka bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka tratego parmezanu 2 łyżki oliwy extra 1 łyżka orzeszków pinii lub nerkowców PRZYGOTOWANIE Przygotować pesto: liście bazylii zmiksować w mini melakserze z obranym czosnkiem, parmezanem, oliwą i orzechami. Doprawić solą oraz pieprzem. Zagotować wodę w dużym garnku, sparzyć pomidory, wyjąć i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę. Wodę posolić i wrzucić makaron, gotować aż będzie al dente. W międzyczasie na dużej patelni podgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją. Dodać obrane i starte ząbki czosnku i wymieszać. Dodać pokrojone pomidory i smażyć je co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, oregano i chili. Dodać masło, przepołowione pomidorki koktajlowe oraz kilka liści bazylii. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Przełożyć ugotowany makaron bezpośrednio na patelnię z sosem, wraz z kilkoma łyżkami wody z makaronu. Wymieszać i gotować przez ok. 1 minutę. Wyłożyć na talerze, na wierzchu położyć kulkę burraty i polać pesto. Udekorować listkami bazylii.

Komentarze

Prześlij komentarz