250 g makaronu (np. rigatoni, penne)
500 g pomidorów (np. karbowane, malinowe)
2 łyżki oliwy extra
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oregano
szczypta chili
1 łyżka masła
100 g pomidorków koktajlowych
kilka listków bazylii
PESTO
pół pęczka bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżka tratego parmezanu
2 łyżki oliwy extra
1 łyżka orzeszków pinii lub nerkowców
PRZYGOTOWANIE
Przygotować pesto: liście bazylii zmiksować w mini melakserze z obranym czosnkiem, parmezanem, oliwą i orzechami. Doprawić solą oraz pieprzem.
Zagotować wodę w dużym garnku, sparzyć pomidory, wyjąć i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę. Wodę posolić i wrzucić makaron, gotować aż będzie al dente.
W międzyczasie na dużej patelni podgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją.
Dodać obrane i starte ząbki czosnku i wymieszać. Dodać pokrojone pomidory i smażyć je co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, oregano i chili.
Dodać masło, przepołowione pomidorki koktajlowe oraz kilka liści bazylii. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty.
Przełożyć ugotowany makaron bezpośrednio na patelnię z sosem, wraz z kilkoma łyżkami wody z makaronu. Wymieszać i gotować przez ok. 1 minutę.
Wyłożyć na talerze, na wierzchu położyć kulkę burraty i polać pesto. Udekorować listkami bazylii.
A tego rodzaju sera ni znam
OdpowiedzUsuńtaka mozarella ale bardziej rozpływająca się w środku
Usuń