Dutch Baby z truskawkami

Czyli jak podczas śniadania uszczęśliwić dzieci- pieczonym duńskim naleśnikiem SKŁADNIKI \ 2 łyżki masła 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru DO PO​DANIA cukier puder truskawki serek waniliowy homogenizowany lub np. lody, bita śmietana, ricotta plus miód PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Sklarować masło (podgrzać w rondelku, zebrać i usunąć pianę). Do blendera (stojącego, z kielichem) wbić jajka, dodać mleko, mąkę oraz cukier. Na palniku postawić żaroodporną patelnię typu "skillet" lub inną patelnię, którą można wkładać do piekarnika (średnica ok. 20 cm). Można też użyć naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia - zamiast na ogniu podgrzewamy ją wówczas w piekarniku. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu i rozprowadzić po niej 2 łyżki klarowanego masła. Jeśli nagrzewamy naczynie w piekarniku - posmarować dno masłem. Mieszankę składników z blendera krótko zmiksować (4 sekundy) na jednolitą masę i wlać na patelnię lub do naczynia w piekarniku. Piec bez przykrycia przez ok. 20 minut, aż naleśnik miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony i chrupiący. W międzyczasie przygotować truskawki (umyć, pokroić). Wyjąć naczenie z piekarnika, wyłożyć owoce i posypać cukrem pudrem. Miejscami wyłożyć serek homogenizowany, pokroić na porcje.

Komentarze

Prześlij komentarz