Czyli jak podczas śniadania uszczęśliwić dzieci- pieczonym duńskim naleśnikiem
SKŁADNIKI
\
2 łyżki masła
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
DO PODANIA
cukier puder
truskawki
serek waniliowy homogenizowany lub np. lody, bita śmietana, ricotta plus miód
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Sklarować masło (podgrzać w rondelku, zebrać i usunąć pianę).
Do blendera (stojącego, z kielichem) wbić jajka, dodać mleko, mąkę oraz cukier.
Na palniku postawić żaroodporną patelnię typu "skillet" lub inną patelnię, którą można wkładać do piekarnika (średnica ok. 20 cm). Można też użyć naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia - zamiast na ogniu podgrzewamy ją wówczas w piekarniku.
Patelnię rozgrzać na średnim ogniu i rozprowadzić po niej 2 łyżki klarowanego masła. Jeśli nagrzewamy naczynie w piekarniku - posmarować dno masłem.
Mieszankę składników z blendera krótko zmiksować (4 sekundy) na jednolitą masę i wlać na patelnię lub do naczynia w piekarniku.
Piec bez przykrycia przez ok. 20 minut, aż naleśnik miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony i chrupiący. W międzyczasie przygotować truskawki (umyć, pokroić).
Wyjąć naczenie z piekarnika, wyłożyć owoce i posypać cukrem pudrem. Miejscami wyłożyć serek homogenizowany, pokroić na porcje.
Truskawki....w tym roku tylko 3 razy jedzone....
OdpowiedzUsuń