Wraz z zainteresowaniem Azją i jedzenie azjatyckie pałeczkami w moim domu stało się normą. Szybko i smacznie i nawet z warzywami ;)
100 g makaronu sojowego lub ryżowego
3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych lub innego roślinnego
2 łyżeczki obranego i drobno startego imbiru
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
100 g pora
2 jajka
6 - 10 krewetek
200 g kiełków fasoli mung
250 g kapusty pekińskiej
SOS:
1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
3 łyżki sosu rybnego
1 i 1/2 łyżki pasty tamaryndowej (lub soku z limonki)
3 łyżeczki miodu lub syropu klonowego/z agawy
1/2 łyżeczki płatków chili
DO PODANIA:
garść mięty lub kolendry, limonka, 4 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
Używasz w domu pałeczek?????
OdpowiedzUsuńtak, mamy nawet specjalne do wielokrotnego użytku , znaczy nie drewniane
Usuń