Kiedyś robiłam zupy kremy żeby przemycić warzywa do diety moich córek, teraz ....wystarczy zaproponować azjatyckie i przejdzie wszystko.
Składniki
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/3 - 1/2 brokuła
1 marchewka
1 ząbek czosnku
to wszystko podsmażyć na oleju kokosowym
Makaron ryżowy przygotować wg przepisu, zazwyczaj 10 minut w gorącej wodzie
oraz sos oparty na maśłe orzechowym , tak na przykład
1 łyżka masła orzechowego
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka miodu
3 ząbki czosnku
starty kawałek imbiru
1/3 szklanki wody
Jak mamy podsmażone wrzywa i gotowy makaron to dorzucamy go wraz z sosem na patelnie i chwilę razem smażymy. Potem posypujemy sezamem, i szczypiorkiem
jak wyjdzie suche to można jeszcze podlać olejem sezamowym.
Samo zdrowie - warzywa al dente i bezglutonowe , jakby się uprzeć . A jakby jeszcze bardziej się uprzeć to można zacząć od posmażenia piersi z kurczaka i potem dalej wg przepisu.
Żadnych zup kremów.
OdpowiedzUsuń