Ser haloumi w pomidorach z fasolką

Na szybko ;) 600 g świeżych pomidorów (np. odmiany na sos) lub 400 g puszka obranych 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 1 puszka 400 g białej fasoli ok. 200 g sera halloumi natka i szczypiorek przyprawy: 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, szczypta płatków chili, 1 łyżeczka oregano, sól i pieprz PRZYGOTOWANIE Świeże pomidory obrać ze skórek, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki. Miąższ pokroić w kostkę. Pomidory z puszki pokroić na mniejsze kawałki, zachować sos. Na większej patelni na oliwie delikatnie podsmażyć starty czosnek. Dodać pokrojone pomidory lub pomidory z puszki wraz z zalewą i zagotować, doprawić solą i pieprzem oraz resztą przypraw. Gotować aż pomidory odparują (ok. 10 minut świeże pomidory lub 6 minut pomidory z puszki). Dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą i wymieszać. Gotować przez ok. 3 minuty. Na wierzchu ułożyć ser halloumi i gotować przez kolejne 5 minut. Posypać posiekaną natką i szczypiorkiem.

Komentarze

  1. Rany kota! a co to za dziwna nazwa sea i coto jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ser oryginalnie pochodzący z Cypru, kozio-owczy. Ale bardziej spopularyzowany przez Greków i raczej z krowim mlekiem. W konsystencji twardej mozzarelli, Nadaje się do grilowania i zastępuje mięso , pod wzglendem ilości bialka. zawiera dużo wapnia i jest super w smaku

      Usuń

Prześlij komentarz