Na szybko ;)
600 g świeżych pomidorów (np. odmiany na sos) lub 400 g puszka obranych
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 puszka 400 g białej fasoli
ok. 200 g sera halloumi
natka i szczypiorek
przyprawy: 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, szczypta płatków chili, 1 łyżeczka oregano, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Świeże pomidory obrać ze skórek, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki. Miąższ pokroić w kostkę. Pomidory z puszki pokroić na mniejsze kawałki, zachować sos.
Na większej patelni na oliwie delikatnie podsmażyć starty czosnek. Dodać pokrojone pomidory lub pomidory z puszki wraz z zalewą i zagotować, doprawić solą i pieprzem oraz resztą przypraw.
Gotować aż pomidory odparują (ok. 10 minut świeże pomidory lub 6 minut pomidory z puszki).
Dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą i wymieszać. Gotować przez ok. 3 minuty.
Na wierzchu ułożyć ser halloumi i gotować przez kolejne 5 minut. Posypać posiekaną natką i szczypiorkiem.
Rany kota! a co to za dziwna nazwa sea i coto jest?
OdpowiedzUsuńser oryginalnie pochodzący z Cypru, kozio-owczy. Ale bardziej spopularyzowany przez Greków i raczej z krowim mlekiem. W konsystencji twardej mozzarelli, Nadaje się do grilowania i zastępuje mięso , pod wzglendem ilości bialka. zawiera dużo wapnia i jest super w smaku
Usuń