Połaczenie musztardy, pomidorów i boczku.....tak abstrakcyjne mi się wydało, że aż musiałam spróbować. Wyszło zaskakująco i niesamowicie smacznie. A sos musztardowo-miodowy nadaje się i do innych sałatek.
125 g boczku parzonego lub wędzonego
8 liści sałaty
2 pomidory
ćwiartka cebuli
125 g mozzarelli (np. mini w kulkach)
SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy (np. delikatesowej)
2 łyżki oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE
Boczek pokroić w drobną kostkę i włożyć na patelnię. Podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut, aż się wytopi a następnie zrumieni.
Przygotować sos: wszystkie składniki umieścić w małym słoiku, zakręcić i energicznie potrząsać aż zawartość utworzy jednolitą emulsję.
Na talerzach rozłożyć umytą, osuszoną i pokrojoną na paski sałatę, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i cienko pokrojoną cebulę.
Dodać zrumieniony boczek oraz kulki mozzarelli. Polać sosem. Przed podaniem można delikatnie doprawić solą oraz pieprzem.
Powiem tak-jestem musztardożercą ale łączyć je z pomidorami???
OdpowiedzUsuńdziwne nie ? ale naprawde dobre
Usuń