Sałatka z pomidorów, boczku i mozarelli

Połaczenie musztardy, pomidorów i boczku.....tak abstrakcyjne mi się wydało, że aż musiałam spróbować. Wyszło zaskakująco i niesamowicie smacznie. A sos musztardowo-miodowy nadaje się i do innych sałatek. 125 g boczku parzonego lub wędzonego 8 liści sałaty 2 pomidory ćwiartka cebuli 125 g mozzarelli (np. mini w kulkach) SOS MIO​DOWO-MUSZTARDOWY 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy (np. delikatesowej) 2 łyżki oleju roślinnego PRZYGOTOWANIE Boczek pokroić w drobną kostkę i włożyć na patelnię. Podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut, aż się wytopi a następnie zrumieni. Przygotować sos: wszystkie składniki umieścić w małym słoiku, zakręcić i energicznie potrząsać aż zawartość utworzy jednolitą emulsję. Na talerzach rozłożyć umytą, osuszoną i pokrojoną na paski sałatę, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i cienko pokrojoną cebulę. Dodać zrumieniony boczek oraz kulki mozzarelli. Polać sosem. Przed podaniem można delikatnie doprawić solą oraz pieprzem.

Komentarze

Prześlij komentarz