Pieczone pomidory z burratą

Burrata, taki ser a la mozarella, tyle ze w środku cieknący . Po raz pierwszy jedliśmy w Rzymie. Wtedy okryłam też istnienie tego sera. Okazuje się dość łatwy do kupienia ;) i u nas. A smak ten - taki letni, że idealnie nadaje się na letni obiad albo kolacje Składniki: 100 g sera burrata 400 g pomidorków koktajlowych średni ząbek czosnku dwie garście świeżej bazylii 2 łyżki soku z cytryny oliwa z oliwek sól pieprz bagietka do podania Wykonanie: Potrzebny czas: 25 min.. Porcje: 2 Pieczone pomidory: Najpierw w naczyniu do zapiekania umieść pomidorki koktajlowe, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą, pieprzem i oblej 3-4 łyżkami oliwy z oliwek. Na koniec całość wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 15-20 minut. Oliwa bazyliowa: W moździerzu lub blenderze umieść garść świeżych listków bazylii, dodaj 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i odrobinę soli. Wszystkie składniki zblenduj lub ucieraj przez chwilę w moździerzu. Na talerzu ułóż upieczone pomidorki wraz z powstałym sosem. Dodaj garść świeżych liści bazylii. Następnie na środku ułóż burratę i skrop oliwą bazyliową. Podawaj z podpieczonymi kawałkami bagietki.

Komentarze