Jak już ugotuje się za dużo komosy ryżowej to trzeba znaleść drugi przepis ;) Idealne sałatki na lato
1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli /czerwonej z puszki
1 szklanka surowej komosy ryżowej (quinoa)
bulion do ugotowania komosy
kilka liści sałaty
1 szklanka kukurydzy
1 awokado
200 g pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli
1 papryczka chili
świeża kolendra
2 limonki
oliwa
PRZYGOTOWANIE
Jeśli używamy suchej fasoli, należy ją dzień wcześniej namoczyć, następnego dnia ugotować (zgodnie ze wskazówkami na dole przepisu). Fasolkę z puszki wystarczy odcedzić.
Komosę wsypać do garnka i wypłukać. Odcedzić, wlać bulion w ilości 1 cm ponad poziom komosy. Przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut aż komosa wchłonie cały płyn i będzie miękka.
Limonkę pokroić na ćwiartki, odłożyć 2 kawałki do podania, z reszty wycisnąć sok.
Ugotowaną komosę wymieszać z łyżką oliwy, łyżką soku z limonki oraz posiekaną kolendrą.
Na dno 2 miseczek lub głębokich talerzy (lub bezpośrednio do lunchboxów) włożyć posiekaną sałatę, wkoło ułożyć komosę ryżową, ugotowaną fasolkę oraz kukurydzę oraz obrane i pokrojone na kawałki awokado (można je skropić sokiem z limonki aby nie ściemniało).
Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekaną w piórka czerwoną cebulę oraz posiekaną papryczkę chili bez pestek
Całość polać mieszanką 2 łyżek oliwy, 1 łyżki soku z limonki, soli i pieprzu. Udekorować kolendrą i włożyć kawałek limonki.
Przed jedzeniem wymieszać zawartość miseczki. Jeśli sałatkę przygotowujemy do natychmiastowego spożycia, nie musimy układać składników obok siebie, możemy je od razu wymieszać.
Problemu nie mamy bo komosy nie znamy ;-)
OdpowiedzUsuńa szkoda, to super food
Usuń