Makaron z szparagami, szynką parmeńską i gorgonzolą

Włosi to jednak mają najlepszą kuchnię świata> Tak prosta, a tak aromatyczna. Mistrzostwo! SKŁADNIKI 2 szklanki makaronu kokardki 1 pęczek (500 g) szparagów 2 łyżki oliwy extra 50 g szynki suszonej (serrano, parma) 3 ząbki czosnku 100 g sera gorgonzola 100 ml mleka 1 łyżka posiekanego koperku 1/3 szklanki tartego sera dojrzewającego (grana padano lub parmezanu) PRZYGOTOWANIE Zagotować wodę w dużym garnku, dodać pół łyżki soli, wsypać makaron i gotować 2 - 3 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu. Umyć szparagi, odłamać jasne i zdrewniałe końce (same złamią się we właściwym miejscu). Odłamane końce wyrzucić. Zielone części pokroić na plasterki zachowując główki szparagów w całości. Szparagi dodać do gotującego się makaronu i gotować do końca potrzebnego czasu, czyli brakujące 2 - 3 minuty. Na patelni na oliwie delikatnie podsmażyć pokrojoną szynkę, następnie wyjąć na talerz. Na tę samą patelnię włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojony ser gorgonzola, wlać mleko i mieszać aż ser się roztopi i powstanie gładki sos (ok. 3 - 4 minuty na mniejszym ogniu). Delikatnie zagotować doprawiając w międzyczasie solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Dodać odcedzony makaron ze szparagami i całość wymieszać. Podgrzać w razie potrzeby. Wyłożyć do talerzy, obłożyć kawałkami szynki, posypać parmezanem i udekorować koperkiem.

Komentarze

Prześlij komentarz