Baba Ganoush

Czas pikników i grila ;) czas na coś innego ;) świetny dip do warzyw surowych bądz grilowanych . Prosto z bliskiego wschodu. BABA GANOUSH – SKŁADNIKI: 3 duże bakłażany (nie zmniejszajcie ilości, ponieważ bakłażan znacznie zmniejsza swoją wielkość podczas pieczenia, mniej więcej zostaje 1/3 z każdego) 60 ml pasty tahini (czyli jakieś 4 łyżki) 2 ząbki czosnku 1 cytryna (a dokładnie sok z niej wyciśnięty) 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcja ale spokojnie można pominąć) 2-3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 łyżeczki ostrej papryki do ozdoby oliwa, sezam, pestki granatu, natka pietruszki lub coś innego BABA GANOUSH – PRZEPIS: Bakłażany nabijam na widelec i opalam nad ogniem. Potem zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku przez 45-60 minut w 180 stopniach. Odwijam i obieram. Można bakłażana nie owijać w folię ale będzie wtedy znacznie suchszy. Do kielicha malaksera lub blendera wkładam bakłażana, obrane ząbki czosnku i wszytskie składniki pasty. Miksuje na jednolita pastę. Przekładam BABA GANOUSH do miski, dekoruję oliwą, sezamem i pestkami granatu!

Komentarze

  1. Dobiję Ciebie-nie grillujemy ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, to mnie nie rusza. Bardziej niechec do 1/2 warzyw: takich jak baklazan na przyklad

      Usuń
    2. a piknik to niekoniecznie gril

      Usuń

Prześlij komentarz