Czas pikników i grila ;)
czas na coś innego ;) świetny dip do warzyw surowych bądz grilowanych . Prosto z bliskiego wschodu.
BABA GANOUSH – SKŁADNIKI:
3 duże bakłażany (nie zmniejszajcie ilości, ponieważ bakłażan znacznie zmniejsza swoją wielkość podczas pieczenia, mniej więcej zostaje 1/3 z każdego)
60 ml pasty tahini (czyli jakieś 4 łyżki)
2 ząbki czosnku
1 cytryna (a dokładnie sok z niej wyciśnięty)
2 łyżki jogurtu naturalnego (opcja ale spokojnie można pominąć)
2-3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 łyżeczki ostrej papryki
do ozdoby oliwa, sezam, pestki granatu, natka pietruszki lub coś innego
BABA GANOUSH – PRZEPIS:
Bakłażany nabijam na widelec i opalam nad ogniem. Potem zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku przez 45-60 minut w 180 stopniach. Odwijam i obieram. Można bakłażana nie owijać w folię ale będzie wtedy znacznie suchszy.
Do kielicha malaksera lub blendera wkładam bakłażana, obrane ząbki czosnku i wszytskie składniki pasty. Miksuje na jednolita pastę.
Przekładam BABA GANOUSH do miski, dekoruję oliwą, sezamem i pestkami granatu!
Dobiję Ciebie-nie grillujemy ;-)
OdpowiedzUsuńnie, to mnie nie rusza. Bardziej niechec do 1/2 warzyw: takich jak baklazan na przyklad
Usuńa piknik to niekoniecznie gril
Usuń