Cevapcici

Zrobiłam Ajwar. Uwielbiam te paprykową pastę. Jadam na kanapce. Ale zrobiłam dużo za dużo ;) pomysłałam że genialnie pasuje też do mięs. I od razu przypomniały nam się wyjazdy do Chorwacji. Ajwar, Kupus ( kapusta po chorwacku ) i cevapcici . Więc zrobiłam mielone po chorwacku . W przyprawach siła, bo smakuje inaczej. Mnie najbardziej smakują z mieszanego mięsa - wołowo-jagnięcego, bo nie lubię wieprzowiny, ale i ze świnią będą dobre. 400 g mielonego mięsa 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 cebule drobno poszatkowane 1 łyżeczka słodkiej papryk 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku Sól i świeżo mielony czarny pieprz Najlepiej przygotować dzień wcześniej, a potem to tradycyjnie - uformować i smażyć- najlepiej na grilu albo patelni grilowej. Można też podawać z innymi niż ajwar dipami . też dobre są na zimno

Komentarze

  1. :-) W Końcu coś normalniejszego i w dodatku jedno z moich ulubionych dań czyli mielone

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz