Zrobiłam Ajwar. Uwielbiam te paprykową pastę. Jadam na kanapce. Ale zrobiłam dużo za dużo ;) pomysłałam że genialnie pasuje też do mięs. I od razu przypomniały nam się wyjazdy do Chorwacji. Ajwar, Kupus ( kapusta po chorwacku ) i cevapcici . Więc zrobiłam mielone po chorwacku . W przyprawach siła, bo smakuje inaczej. Mnie najbardziej smakują z mieszanego mięsa - wołowo-jagnięcego, bo nie lubię wieprzowiny, ale i ze świnią będą dobre.
400 g mielonego mięsa
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 cebule drobno poszatkowane
1 łyżeczka słodkiej papryk
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
Sól i świeżo mielony czarny pieprz
Najlepiej przygotować dzień wcześniej, a potem to tradycyjnie - uformować i smażyć- najlepiej na grilu albo patelni grilowej.
Można też podawać z innymi niż ajwar dipami . też dobre są na zimno
:-) W Końcu coś normalniejszego i w dodatku jedno z moich ulubionych dań czyli mielone
OdpowiedzUsuń