Łosoś po koreańsku z bakłażanem

CHyba to jest danie miesiąca. SKŁADNIKI ŁOSOŚ 350 g filetu z łososia 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju roślinnego 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu SOS 3 łyżki słodkiego sosu chilli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka oleju sezamowego 6 łyżek wody ORAZ 1 łyżka oleju 1/2 bakłażana cebula dymka (lub 1/4 małej cebuli i szczypiorek) mały ząbek czosnku 100 g ryżu 2 łyżki sezamu opcjonalnie: świeże chili ŁOSOŚ Filet łososia położyć na desce skórką do dołu i przeciągając nożem między skórką a mięsem odciąć skórę. Filety opłukać i włożyć do głębokiego talerza, skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny, olejem roślinnym i syropem klonowym lub miodem. Wymieszać, przewrócić na drugą stronę i zostawić do zamarynowania na ok. 30-60 minut. Piekarnik nagrzać do 250 st. C, łososia ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać resztą marynaty i piec przez 15 minut. BAKŁAŻAN Bakłażana pokroić na ok. 1 cm plastry a następnie na podłużne słupki. Dymkę posiekać, czosnek zetrzeć. Na patelni na oleju poddusić chwilę białą cześć dymki, potem dodać bakłażana. Smażyć mieszając aż bakłażan zmięknie (ok. 10 min), w międzyczasie dolewać po łyżce wody aby nie przywierał. Pod koniec dodać czosnek oraz zieloną część dymki (zostawić trochę do posypania gotowego dania). Wlać na patelnię sos (uprzednio wymieszać wszystkie składniki) i zagotować. PODANIE Upieczonego łososia przesmarować szklistym sosem z patelni i posypać uprażonym sezamem. Podawać z ryżem oraz smażonym bakłażanem, posypując posiekanym szczypiorkiem i opcjonalnie świeżym chili.

Komentarze

  1. Podobnie jak dorsz-nie nasza liga finansowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moge zrezygnowac z mięsa, ale nie z ryb i owoców morza.

      Usuń

Prześlij komentarz