CHyba to jest danie miesiąca.
SKŁADNIKI
ŁOSOŚ
350 g filetu z łososia
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
SOS
3 łyżki słodkiego sosu chilli
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka oleju sezamowego
6 łyżek wody
ORAZ
1 łyżka oleju
1/2 bakłażana
cebula dymka (lub 1/4 małej cebuli i szczypiorek)
mały ząbek czosnku
100 g ryżu
2 łyżki sezamu
opcjonalnie: świeże chili
ŁOSOŚ
Filet łososia położyć na desce skórką do dołu i przeciągając nożem między skórką a mięsem odciąć skórę.
Filety opłukać i włożyć do głębokiego talerza, skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny, olejem roślinnym i syropem klonowym lub miodem. Wymieszać, przewrócić na drugą stronę i zostawić do zamarynowania na ok. 30-60 minut.
Piekarnik nagrzać do 250 st. C, łososia ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać resztą marynaty i piec przez 15 minut.
BAKŁAŻAN
Bakłażana pokroić na ok. 1 cm plastry a następnie na podłużne słupki. Dymkę posiekać, czosnek zetrzeć.
Na patelni na oleju poddusić chwilę białą cześć dymki, potem dodać bakłażana. Smażyć mieszając aż bakłażan zmięknie (ok. 10 min), w międzyczasie dolewać po łyżce wody aby nie przywierał. Pod koniec dodać czosnek oraz zieloną część dymki (zostawić trochę do posypania gotowego dania).
Wlać na patelnię sos (uprzednio wymieszać wszystkie składniki) i zagotować.
PODANIE
Upieczonego łososia przesmarować szklistym sosem z patelni i posypać uprażonym sezamem.
Podawać z ryżem oraz smażonym bakłażanem, posypując posiekanym szczypiorkiem i opcjonalnie świeżym chili.
Podobnie jak dorsz-nie nasza liga finansowa
OdpowiedzUsuńmoge zrezygnowac z mięsa, ale nie z ryb i owoców morza.
Usuń