Dorsz curry z groszkiem cukrowym

Z serii danie w 15 minut. z tajskim posmakiem. Lubimy bardzo. SKŁADNIKI 400 g filetów dorsza 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego 200 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu rybnego opcjonalnie: 2 liście limonki kafir* 150 g groszku cukrowego PRZYGOTOWANIE Rybę pokroić na porcje, doprawić solą, pieprzem oraz natrzeć połową pasty curry. Rozgrzać wok lub dużą patelnię i na oleju kokosowym obsmażyć z dwóch stron rybę, odłożyć na talerz. Wytrzeć naczynie ręcznikiem papierowym, wlać mleko kokosowe, dodać pozostałą pastę curry, koncentrat pomidorowy oraz sos rybny i kafir. Gotować przez ok. 6 minut. Dodać groszek lub pokrojoną fasolkę a także podsmażonego dorsza. Gotować przez ok. 5 minut. Skropić sokiem z limonki i podawać z ryżem. WSKAZÓWKI * do kupienia w supermarketach na dziale z żywnością orientalną, można ewentualnie zastąpić startą skórką z limonki

Komentarze

  1. Anka zlituj się , dorsz...ostatnio ryba jedzona 5 miesięcy temu...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz