Z serii danie w 15 minut. z tajskim posmakiem. Lubimy bardzo.
SKŁADNIKI
400 g filetów dorsza
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżka oleju kokosowego
200 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu rybnego
opcjonalnie: 2 liście limonki kafir*
150 g groszku cukrowego
PRZYGOTOWANIE
Rybę pokroić na porcje, doprawić solą, pieprzem oraz natrzeć połową pasty curry.
Rozgrzać wok lub dużą patelnię i na oleju kokosowym obsmażyć z dwóch stron rybę, odłożyć na talerz.
Wytrzeć naczynie ręcznikiem papierowym, wlać mleko kokosowe, dodać pozostałą pastę curry, koncentrat pomidorowy oraz sos rybny i kafir. Gotować przez ok. 6 minut.
Dodać groszek lub pokrojoną fasolkę a także podsmażonego dorsza. Gotować przez ok. 5 minut.
Skropić sokiem z limonki i podawać z ryżem.
WSKAZÓWKI
* do kupienia w supermarketach na dziale z żywnością orientalną, można ewentualnie zastąpić startą skórką z limonki
Anka zlituj się , dorsz...ostatnio ryba jedzona 5 miesięcy temu...
OdpowiedzUsuń