Makaron z bakłażanem i orzeszkami pini

Szybkie i genialne. i po raz kolejny przekonałam się, że bakłażan to genialne warzywo. 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 średni bakłażan, pokrojony w kostkę 1 pomidor (około 250 g), sparzony, obrany i pokrojony w dużą kostkę 1 mała czerwona papryczka chilli (lub mniej w zależności od tego jak jest ostra), bez pestek, drobno posiekana 4 łyżki orzeszków pinii 1/2 szklanki rodzynek 1/3 szklanki białego wina (lub bulionu) garść bazylii (grafitowej lub zielonej) oliwa extra virgine do polania, w ilości - do smaku sól i świeżo zmielony pieprz 100 g makaronu (np. o łagodnym smaku chilli) PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzać oliwę, dodać bakłażana i mieszając od czasu do czasu smażyć przez około 4 minuty na średnim ogniu, aż będzie ładnie zrumieniony, ale jeszcze jędrny w środku. W połowie smażenia, posolić. Dodać papryczkę chilli, wymieszać i chwilkę razem podsmażyć. Dodać rodzynki, orzeszki pinii i pomidory. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlać wino, wymieszać i smażyć mieszając przez około 4 minuty, aż rodzynki zmiękną, prawie cały płyn wyparuje. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzony makaron włożyć na patelnię z bakłażanem i wymieszać. Posypać bazylią i polać oliwą extra virgi

Komentarze

  1. Pewnie nie będziesz zaskoczona-w życiu nie jadłem bakłażana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj..... ale niech Gosia nie przyrzádza, trzeba umie inaczej

      Usuń

Prześlij komentarz