Pasta fagioli

8 marca w niegu w peni uzasadnia rozgrzewajácá zupé w woskim stylu Składniki 2h 4 porcje szklanka białej fasoli 1½ litra bulionu* lub wody pęczek włoszczyzny nieduża marchew łodyga selera liść laurowy łyżka oliwy z oliwek puszka pomidorów nieduża cebula ząbek czosnku opakowanie szpinaku, około 75g 150 g suchego makaronu sól, pieprz i płatki chili do smaku *jeśli używasz bulionu pomiń włoszczyznę i liść laurowy Wykonanie Namoczoną dzień wcześniej fasolę, odcedź i opłukaj na sicie Przełóż do garnka i zalej wodą lub bulionem. Jeśli używasz wody, dodaj do garnka włoszczyznę, liść laurowy i dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzu. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola będzie miękka, czyli około 1½ godziny Gdy fasola zmięknie, wyłów z niej liść laurowy oraz warzywa [ z warzyw możesz przygotować pasztet lub pastę do pieczywa ] i odstaw na bok, wraz z bulionem, w którym się gotowała W międzyczasie, w osobnym niedużym garnku lub w głębokiej patelni, na odrobinie oliwy zeszklij cebulę, dodając pokrojone w drobną kosteczkę marchew, łodygę selera naciowego i przeciśnięty przez praskę czosnek Zalej pomidorami z puszki, dodaj oregano i duś przez 15 minut na niedużym ogniu, aż pomidory odparują i zgęstnieją Następnie przełóż pomidory do ugotowanej fasoli z bulionem, wymieszaj i zagotuj razem. Przypraw do smaku sola oraz pieprzem Dodaj makaron – ja lubię dodać ugotowany osobno makaron, gdyż fasola gotowana w bulionie znacznie go zagęszcza i dodatkowe gotowanie w niej makaronu, sprawia, że danie jest jeszcze gęstsze. Ale, jeśli lubisz bardzo gęste potrawy, możesz w tym momencie wrzucić do garnka z fasolą suchy makaron [ możliwe, że trzeba będzie dodać nieco więcej wrzącej wody ] i gotuj do momentu, aż makaron zmięknie Dorzuć liście szpinaku i gotuj kolejną minutę, aż zmiękną i stracą objętość Rozlej pasta fagioli na talerze, posyp płatkami chili i skrop dobrą oliwą z oliwek extra vergine

Komentarze

Prześlij komentarz