Ja poszłam po bandzie i kulki mięsne z wołowiny kupiłam w Lidlu ;) ale mogą być każde jakie sobie wymyślisz - wieprzowe, z indyka czy jak zwykłe mielone polskie . To sos robi robotę ! Moja córka ... wylizała talerz. Dosłownie
Sład sosu
1 i 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
150 g cienkiego boczku lub szynki suszonej, pancetty
1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% (do zup i sosów)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
oraz: sól, pieprz, oliwa lub olej,
i lecimy z robotą
pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące pszennej a następnie obsmażyć na patelni na oleju.
W szerokim i większym garnku zagotować bulion. Włożyć obsmażone pulpeciki i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy potrząsając garnkiem i mieszając pulpeciki.
Boczek pokroić w kosteczkę i włożyć na patelnię. Smażyć mieszając przez kilka minut aż się podtopi i lekko zrumieni. Dodać do garnka z pulpecikami i gotować przez 5 minut.
Wlać śmietankę oraz dodać posiekaną natkę. Wymieszać i gotować jeszcze bez przykrycia przez ok. 1 - 2 minuty. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą.
Podawać z ziemniakami
Ty i zakupy w lidlu -) ? Szok;-) Ale danie trafione bo wczoraj i dziś były mielone.
OdpowiedzUsuńto masz danie do wypróbowania. A co w tym dziwnego ? Że w Lidlu - mają dobrą ofertę orzechów, i innych bakalii i wędzonych ryb i sklep jak każdy. zwłaszcza ,że blisko mojej pracy ;) choć fakt - ja w ogóle rzadko robię zakupy , bo to mąż co tydzień je robi ;)
Usuń