Kulki mięsne w sosie carbonara

Ja poszłam po bandzie i kulki mięsne z wołowiny kupiłam w Lidlu ;) ale mogą być każde jakie sobie wymyślisz - wieprzowe, z indyka czy jak zwykłe mielone polskie . To sos robi robotę ! Moja córka ... wylizała talerz. Dosłownie Sład sosu 1 i 1/2 szklanki bulionu lub rosołu 150 g cienkiego boczku lub szynki suszonej, pancetty 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% (do zup i sosów) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz: sól, pieprz, oliwa lub olej, i lecimy z robotą pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące pszennej a następnie obsmażyć na patelni na oleju. W szerokim i większym garnku zagotować bulion. Włożyć obsmażone pulpeciki i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy potrząsając garnkiem i mieszając pulpeciki. Boczek pokroić w kosteczkę i włożyć na patelnię. Smażyć mieszając przez kilka minut aż się podtopi i lekko zrumieni. Dodać do garnka z pulpecikami i gotować przez 5 minut. Wlać śmietankę oraz dodać posiekaną natkę. Wymieszać i gotować jeszcze bez przykrycia przez ok. 1 - 2 minuty. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Podawać z ziemniakami

Komentarze

  1. Ty i zakupy w lidlu -) ? Szok;-) Ale danie trafione bo wczoraj i dziś były mielone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to masz danie do wypróbowania. A co w tym dziwnego ? Że w Lidlu - mają dobrą ofertę orzechów, i innych bakalii i wędzonych ryb i sklep jak każdy. zwłaszcza ,że blisko mojej pracy ;) choć fakt - ja w ogóle rzadko robię zakupy , bo to mąż co tydzień je robi ;)

      Usuń

Prześlij komentarz