,
Wielu Włochów skrzywiłoby się na te połaczenie. Profanacja. bo Carbonara to klasyka i nic w przepisie nie należy ruszać czy zmieniać ;) tyle że nawet podróżując po słoneczeniej Italii Carbonara smakuje inaczej - raz jest podawana z cebulą, a raz absolutnie nie, raz jest dadawana śmietana,a raz nie, tylko z żółtkami albo całe jajko . W Rzymie - skąd oryginalnie Carbonara pochodzi robi się ją na panchettcie ( dośćspecyficznym boczku ) i pecorino romano czyli na kozim serze. Ta oryginalna mi średnio smakowała. Ale fantacja wokół Carbonary z dodatkiem cukinii i dealnie wpisuje się w moje smaki ;) i to nawet jak dodaję Pecorino Romano zamiast parmezanu ;)
SKŁADNIKI
2 PORCJE
ok. 120 g makaronu
100 - 150 g boczku
100 - 150 g cukinii
1 łyżka masła
około 4 łyżek tartego parmezanu (opcjonalnie)
SOS
2 żółtka
1 pełna łyżka serka mascarpone (lub 3 łyżki gęstej śmietany kremowej 30%)
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka oliwy extra vergine
PRZYGOTOWANIE
Nastawić makaron, ugotować al dente w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę, wcześniej odciąć skórę i wyciąć białe "oczka". Podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu przez kilka minut aż będzie lekko zrumieniony.
Dodać cukinię startą na dużych oczkach tarki oraz 1 łyżkę masła, smażyć na dużym ogniumieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty aż cukinia będzie miękka. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wymieszać składniki sosu: żółtka, mascarpone, masło i oliwa extra vergine.
Odcedzony makaron razem z kilkoma łyżkami wody z makaronu włożyć na patelnię z cukinią, wlać sos i wszystko razem wymieszać. Odstawić z ognia. Na koniec dodać tarty parmezan jeśli go używamy.
Żółtka tworzące sos powinny pozostać w miarę płynne, nie mogą się całkowicie ściąć.
Rzadko jedzone, ostatnio hmmmm rok temu przez gosię?
OdpowiedzUsuńno nie, makarony w różnej opcji to częściej niż ziemniaki
Usuń