Carbonara inaczej

, Wielu Włochów skrzywiłoby się na te połaczenie. Profanacja. bo Carbonara to klasyka i nic w przepisie nie należy ruszać czy zmieniać ;) tyle że nawet podróżując po słoneczeniej Italii Carbonara smakuje inaczej - raz jest podawana z cebulą, a raz absolutnie nie, raz jest dadawana śmietana,a raz nie, tylko z żółtkami albo całe jajko . W Rzymie - skąd oryginalnie Carbonara pochodzi robi się ją na panchettcie ( dośćspecyficznym boczku ) i pecorino romano czyli na kozim serze. Ta oryginalna mi średnio smakowała. Ale fantacja wokół Carbonary z dodatkiem cukinii i dealnie wpisuje się w moje smaki ;) i to nawet jak dodaję Pecorino Romano zamiast parmezanu ;) SKŁADNIKI 2 PORCJE ok. 120 g makaronu 100 - 150 g boczku 100 - 150 g cukinii 1 łyżka masła około 4 łyżek tartego parmezanu (opcjonalnie) SOS 2 żółtka 1 pełna łyżka serka mascarpone (lub 3 łyżki gęstej śmietany kremowej 30%) 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka oliwy extra vergine PRZYGOTOWANIE Nastawić makaron, ugotować al dente w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę, wcześniej odciąć skórę i wyciąć białe "oczka". Podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu przez kilka minut aż będzie lekko zrumieniony. Dodać cukinię startą na dużych oczkach tarki oraz 1 łyżkę masła, smażyć na dużym ogniumieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty aż cukinia będzie miękka. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać składniki sosu: żółtka, mascarpone, masło i oliwa extra vergine. Odcedzony makaron razem z kilkoma łyżkami wody z makaronu włożyć na patelnię z cukinią, wlać sos i wszystko razem wymieszać. Odstawić z ognia. Na koniec dodać tarty parmezan jeśli go używamy. Żółtka tworzące sos powinny pozostać w miarę płynne, nie mogą się całkowicie ściąć.

Komentarze

  1. Rzadko jedzone, ostatnio hmmmm rok temu przez gosię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no nie, makarony w różnej opcji to częściej niż ziemniaki

      Usuń

Prześlij komentarz