Kurczak z marokańską nutą

Bardzo proste i szybkie danie. I dość oryginalne. Można nawet podać gościom. Ja podawałam z komosą ryżową czyli słynną quinoa - super foodem. SKŁADNIKI 3 PORCJE 300 g filetów kurczaka 1/2 cebuli 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka obranego i startego świeżego imbiru szczypta szafranu nitki* 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 puszki ugotowanej ciecierzycy 4 łyżki zielonych oliwek bez pestek 4 łyżki śmietanki 30% plasterek cytryny świeża kolendra Filety oczyścić z błonek i chrząstek, pokroić na 3 porcje, rozbić w najgrubszej części na filety o podobnej grubości. Rozgrzać dużą patelnię, wlać oliwę i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę. Mieszając co chwilę zeszklić ją (ok. 2 minuty). Dodać obrany i starty czosnek, imbir, szafran oraz kumin i mieszając smażyć przez ok. 1 minutę. Położyć na to filety z kurczaka i wlać bulion. Gotować przez około 3 minuty, aż mięso się ugotuje do połowy, potem przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie. Dodać ciecierzycę z puszki oraz odcedzone oliwki i co chwilę mieszając gotować przez około 1 - 2 minuty, w międzyczasie można przewrócić kurczaka na drugą stronę. Doprawić pieprzem (oraz solą - po spróbowaniu, w zależności od tego jak słony był bulion). Dodać 2 łyżki posiekanej kolendry oraz śmietankę. Wymieszać i po zagotowaniu odstawić z ognia. Udekorować cytryną i listkami kolendry.

Komentarze

  1. To już lepiej i łatwiej; kurak jak najbardziej chociaż my zwykle idziemy na łatwiznę i robimy pieczonego.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz