Rāmen – danie kuchni japońskiej, składające się z makaronu, bulionu i innych składników. Rāmen trafił do Japonii w XIX wieku z Chin. Po II wojnie światowej stał się jedną z najpopularniejszych, niedrogich i powszechnie dostępnych potraw. Restauracje z rāmenem są w całym kraju, serwując niezliczone regionalne odmiany. Taki orientalny rosół. ale zrobiłam na wyraźne życzenie moich córek, które są fankami Anime, a w szczegółności Naruto, której bohater jest fanem ramenu ;)
przepisów wiele ale sos sojowy, grzyby shitake i imbir i jaja powtarzają się w każdej wersji. Moja na bogato z tofu, i algami nori , jak szaleć to szaleć ;)
Zupa ramen – przepis
Składniki:
- 400 g szponder woowy
- korpus kurczaka,
- 4 l wody,
- duża marchewka,
- pietruszka,
- ½ selera,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- garść suszonych grzybów shiitake,
- kawałek imbiru (ok. 6-8 cm),
- 80 ml sake,
- 20 ml sosu sojowego,
- 4 gwiazdki anyżu,
- 10 goździków,
- 4 jajka ugotowane na półmiękko,
- suszone glony,
- 4 ziarna kolendry,
- pół laski cynamonu,
- ok. 250 g makaronu ramen,
- dymka (ze szczypiorem),
- 250 g tofu,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- pieprz do smaku
Przygotuj bulion: żeberka podziel i opłucz, karkówkę podziel na mniejsze części. Zalej mięso wodą, dodaj umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, ząbki czosnki (nieobrane, ale lekko zgniecione), a także imbir. Dodaj anyż, goździki, sos rybny, sos sojowy, laskę cynamonu, ziarna kolendry i pieprz. Bulion gotuj na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Co jakiś czas ściągaj szumowiny z powierzchni.
Grzyby shiitake zalej gorącą wodą i odstaw, by się namoczyły na co najmniej 2 godziny. Potem pokrój je na mniejsze części. Jajka ugotuj na półmiękko. Tofu pokrój w plastry i zamarynuj w sosie sojowym. Obsmaż je z obu stron krótko przed podaniem. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Z bulionu wyjmij wszystkie składniki, przecedź go także przez bardzo gęste sitko, by był klarowny. Dodaj sake i ewentualnie więcej sosu sojowego, jeśli potrzeba. Do głębokich misek włóż porcje makaronu ramen i zalewaj je bulionem. Do każdej porcji podaj przekrojone na pół jajko, plastry tofu, grzyby shiitake, kawałki suszonych glonów i posiekany szczypior.
S
Taaaa,,,,tylko kup w polsce te składniki. inna rzecz-rosół z jajkiem?
OdpowiedzUsuńczęść pewnie i w Biedronce. już 11 lat temu moja koleżanka robiła domowy Ramen. W Lublinie też sporo da się kupić np w sklepie Asia Store na ulicy Peowiaków 4 . Trafiony zatopiony ;)
Usuńinna kwestia cena.