Ramen

Rāmen – danie kuchni japońskiej, składające się z makaronu, bulionu i innych składników. Rāmen trafił do Japonii w XIX wieku z Chin. Po II wojnie światowej stał się jedną z najpopularniejszych, niedrogich i powszechnie dostępnych potraw. Restauracje z rāmenem są w całym kraju, serwując niezliczone regionalne odmiany. Taki orientalny rosół. ale zrobiłam na wyraźne życzenie moich córek, które są fankami Anime, a w szczegółności Naruto, której bohater jest fanem ramenu ;) przepisów wiele ale sos sojowy, grzyby shitake i imbir i jaja powtarzają się w każdej wersji. Moja na bogato z tofu, i algami nori , jak szaleć to szaleć ;) Zupa ramen – przepis Składniki: - 400 g szponder woowy - korpus kurczaka, - 4 l wody, - duża marchewka, - pietruszka, - ½ selera, - 2 cebule, - 2 ząbki czosnku, - garść suszonych grzybów shiitake, - kawałek imbiru (ok. 6-8 cm), - 80 ml sake, - 20 ml sosu sojowego, - 4 gwiazdki anyżu, - 10 goździków, - 4 jajka ugotowane na półmiękko, - suszone glony, - 4 ziarna kolendry, - pół laski cynamonu, - ok. 250 g makaronu ramen, - dymka (ze szczypiorem), - 250 g tofu, - 2 łyżki sosu rybnego, - pieprz do smaku Przygotuj bulion: żeberka podziel i opłucz, karkówkę podziel na mniejsze części. Zalej mięso wodą, dodaj umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, ząbki czosnki (nieobrane, ale lekko zgniecione), a także imbir. Dodaj anyż, goździki, sos rybny, sos sojowy, laskę cynamonu, ziarna kolendry i pieprz. Bulion gotuj na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Co jakiś czas ściągaj szumowiny z powierzchni. Grzyby shiitake zalej gorącą wodą i odstaw, by się namoczyły na co najmniej 2 godziny. Potem pokrój je na mniejsze części. Jajka ugotuj na półmiękko. Tofu pokrój w plastry i zamarynuj w sosie sojowym. Obsmaż je z obu stron krótko przed podaniem. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Z bulionu wyjmij wszystkie składniki, przecedź go także przez bardzo gęste sitko, by był klarowny. Dodaj sake i ewentualnie więcej sosu sojowego, jeśli potrzeba. Do głębokich misek włóż porcje makaronu ramen i zalewaj je bulionem. Do każdej porcji podaj przekrojone na pół jajko, plastry tofu, grzyby shiitake, kawałki suszonych glonów i posiekany szczypior. S

Komentarze

  1. Taaaa,,,,tylko kup w polsce te składniki. inna rzecz-rosół z jajkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. część pewnie i w Biedronce. już 11 lat temu moja koleżanka robiła domowy Ramen. W Lublinie też sporo da się kupić np w sklepie Asia Store na ulicy Peowiaków 4 . Trafiony zatopiony ;)
      inna kwestia cena.

      Usuń

Prześlij komentarz