jeszcze to smak lata ....
choc tegoroczne spédziam w innym kulinarnym raju, zdecydownie nie krewetkowym ;
250 g (około 20 sztuk) krewetek (surowych lub gotowanych, mrożonych lub świeżych)
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
40 g masła
50 ml białego wina lub 2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy extra vergine
sól do smaku
listki z 2 gałązek natki pietruszki
Opcjonalnie: 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej
PRZYGOTOWANIE
Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę i rozmrozić. Nieobrane krewetki obrać z pancerzy (pozostawić ogonki). Nieoczyszczone krewetki naciąć lekko nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito. Tak przygotowane krewetki opłukać i dokładnie osuszyć.
Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć drobno posiekany czosnek (i chili jeśli używamy) i smażyć przez pół minuty. Włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony.
Wlać wino i na większym ogniu odparować, lub dodać sok z cytryny. Zmniejszyć ogień do średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
Przewrócić krewetki rozcięciem do dołu i smażyć jeszcze przez pół minuty. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, resztę masła i oliwę extra vergine. Roztopić masło i odstawić z ognia. Doprawić cytryną, solą i podawać z kawałkami bagietki.
Taaa....żeby jeszcze kosztowały normalnie....
OdpowiedzUsuń14 euro za kilogram, hmmm niewygórowana cena
Usuń