Krewetki z patelni

jeszcze to smak lata .... choc tegoroczne spédziam w innym kulinarnym raju, zdecydownie nie krewetkowym ; 250 g (około 20 sztuk) krewetek (surowych lub gotowanych, mrożonych lub świeżych) 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 40 g masła 50 ml białego wina lub 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy extra vergine sól do smaku listki z 2 gałązek natki pietruszki Opcjonalnie: 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej PRZYGOTOWANIE Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę i rozmrozić. Nieobrane krewetki obrać z pancerzy (pozostawić ogonki). Nieoczyszczone krewetki naciąć lekko nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito. Tak przygotowane krewetki opłukać i dokładnie osuszyć. Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć drobno posiekany czosnek (i chili jeśli używamy) i smażyć przez pół minuty. Włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony. Wlać wino i na większym ogniu odparować, lub dodać sok z cytryny. Zmniejszyć ogień do średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Przewrócić krewetki rozcięciem do dołu i smażyć jeszcze przez pół minuty. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, resztę masła i oliwę extra vergine. Roztopić masło i odstawić z ognia. Doprawić cytryną, solą i podawać z kawałkami bagietki.

Komentarze

Prześlij komentarz